woensdag 19 augustus 2009

Jean-François Fouilhoux.


Voor al wie nog reisplannen heeft of nog iets interessants wil gaan bekijken...

In het museum Théodore Deck in Guebwiller in de Alsace, loopt nog tot 28 augustus de tentoonstelling: La plastique du céladon, werk van de grote Fouilhoux.

Het museum is genoemd naar een grote keramist uit de 19de eeuw. Théodore Deck experimenteerde met Isalmitische motieven en Chinees traditioneel keramiek. Hij was ook directeur van de Manufacture de Sèvres, waar men naast de zachte porselein ook harde porselein gaat verwerken. Deze laatste heeft niet de eigenschap harder te zijn, maar het onderscheid zit in de baktemperatuur door zijn samenstelling. In het stadium van biscuit is hard porselein wel al veel harder. Soms heeft het een uitzicht van steengoed. Het wordt veel gebruikt voor beelden.

Het museum dat naar de man genoemd is en in zijn geboortestad gevestigd, herbergt een collectie van zo'n 500 stukken, vele in porselein. Naast deze afdeling, kan je er nog andere bezoeken, een geologische vaste tentoonstelling, historische elementen uit de plaatselijke geschiedenis en een overzicht van de plaatselijke religieuze kunst...


Voor het hedendaagse werk richt het museum tijdelijke tentoonstellingen in, gerelateerd aan hun afdelingen. Deze keer is de eer voor de prachtige plastieken in porselein, geglazuurd met celadon van Jean-François Fouilhoux. Deze keramische beeldhouwer doet hele mooie dingen met porselein en celadon.
Voor al wie niet tot daar kan gaan om de tentoonstelling te bezoeken, hangt er alvast een mooie affiche in het toilet van De Koploper. Met dank aan de lieve dame die hem mij cadeau gaf.

Geen opmerkingen: