WORKSHOPS

BASISCURSUS KERAMIEK – 5 lessen najaar 2014


BILD0187-001.JPG


Deze lessen zijn bedoeld voor beginners die graag eens willen weten wat er allemaal mogelijk is met klei. Ze zijn geschikt om uit te zoeken welke van de aangeboden technieken je eventueel het beste zal liggen. Het programma wordt aangepast aan de voorkennis van de deelnemers.


Timing:
5x dinsdagavond van 18u30 tot 21u30 op 2, 9, 16, 23 en 30 september 2014 .


Inhoud:
1. Colombin: opbouwtechniek met kleirollen
2. Werken met mallen
3. Boetseren met (vlas/papier)porselein
4. Polieren
5. Decoratie met engobes
6. Toepassing van (onder)glazuren

Prijs:
€ 175,- inclusief BTW.
Inclusief: alle materialen (klei, gietklei, vlasporselein, glazuren, engobe, gebruik van mallen…)  alsook het bakken. Je mag eigen boetseergerief meebrengen of aankopen, maar dat is geen verplichting, er is materiaal aanwezig.
Mee te brengen: werkkledij of een schort, eigen handdoek.

CURSUS VOGELS BOETSEREN MET CHRISTIEN DUTOIT

najaar 2014. VOLZET


Christien les vis-001.jpg

Het werk van Christien Dutoit wordt omschreven als sculpturale keramiek.
De tere figuren zijn kenmerkend.
In vier lessen zal Christien Dutoit je begeleiden om zelf een beeld te realiseren volgens haar techniek. De bedoeling is het uitwerken van je eigen ontwerp met als basis een vogel, in je eigen stijl, begeleid door de professionele aanwijzingen en kennis van Christien.
Christien helpt je eerst een sokkel te maken, als basis.
Je diept de ontelbare mogelijkheden die klei ons biedt uit en verlegt je grenzen op technisch gebied. De vogel kan eventueel worden gemaakt a.h.v. een gipsvorm, die je dan met lappen klei gaat aankleden of opgebouwd rond een zelfgemaakte basisvorm.

Je werk wordt afgewerkt met kleur zoals Christien dat ook zelf doet en gebakken op steengoedtemperatuur (± 1230°C).

Data:
Eerste mogelijkheid: 4 x woensdagavond: boetseren op 1, 8 en 15 oktober van 18u30 tot 21u30, afwerking en kleuren op 22 oktober 2014 zelfde uren.

Tweede mogelijkheid: 4x vrijdagnamiddag: boetseren op 3, 10 en 17 oktober van 14u tot 17u, afwerking op 24 oktober 2014, zelfde uren.

Prijs: € 135.00
Inbegrepen: klei en kleurende stoffen, bakkosten.
Mee te brengen: boetseermateriaal en eigen handdoek. Als je verkiest om met een mal als basis te werken kan je deze zelf meebrengen of aankopen tijdens de eerste les.


WORKSHOP NERIAGE (AGAAT) met SUSAN NEMETH oktober 2014 VOLZET

Nemeth2 72dpi copy.jpg

Om een indruk te hebben van het werk van Susan Nemeth, kan je haar site bezoeken:

Susan Nemeth omschrijft de workshop zelf als volgt:
“Neriage is het werken met laagjes ingekleurd porselein. Deze workshop richt zich op alle niveaus van keramisten, ook beginners met een klein beetje ervaring kunnen ermee aan de slag.
Tijdens deze workshop zal je kleuren, patronen en beelden verkennen door gebruik te maken van verschillende technieken om porselein en porseleinslib in te kleuren en in laagjes aan te brengen. De decoratie zit in de massa, niet oppervlakkig. Vellen ingekleurd porselein worden manueel in patronen versneden, uitgerold en gevormd tot tegels en simpele basisvormen op basis van een lap. De technieken omvatten het tekenen met een mes om fijne inlegvormen te maken, het gebruik maken van vellen porselein om d.m.v. collages, het stapelen van gekleurde laagjes, opnieuw versnijden en hercombineren van de lagen tot een geslaagde neriage te komen,  indrukken en slibs gebruiken.”

Data:
Vrijdag 3 oktober 2014 vanaf 18u: een korte ontmoeting met Susan Nemeth en een introductie over haar werk.
Zaterdag 4 oktober: 9u-17u en zondag 5 oktober: 10u-16u doorlopend demonstratie en actieve workshop. Je krijgt alle info over het aanmaken van de gekleurde porselein(slib) d.m.v. stains en het te volgen stookproces achteraf.

Prijs:
€ 165
Inbegrepen is een hoeveelheid ingekleurd porselein (ongeveer 2.5 à 3 kg).
Exclusief is het stoken. Eventueel kan er daar een regeling over worden besproken als je niet zelf over een oven beschikt.
Je inschrijving is definitief na storting van het inschrijvingsgeld op 068-2286763-15 ten laatste op 15/09/14.

Mee te brengen:
Eigen gereedschap om te boetseren (spatel, sponsje, mesje), emmer of doos met deksel, plastiek om af te dekken, schort en eigen handdoek. Plankjes en bats om op te werken zijn ter beschikking, maar breng wel zelf iets mee om je werk naar huis te vervoeren.
Lunchpakket voor zaterdag en zondag breng je mee, koffie staat ter beschikking. Je kan eventueel ook een broodje bestellen ter plaatse.


TECHNIEKEN MET ENGOBES
IMG00046.JPG

Op eenvoudige basisvormpjes zoals vierkante, rechthoekige schaaltjes, of tegeltjes, simpele werkstukjes wordt gewerkt met enbobe. Engobe is in feite niet meer dan (in)gekleurd kleislib. Het gebruik van engobe als decoratietechniek is reeds bekend sedert de oudheid, maar ook nu nog kan je de technieken aanwenden om op frisse, hedendaagse en vooral persoonlijk creatieve wijze je stempel op je werk te drukken. Schilderen, gieten, ringeloren, sgraffito, stempelen, decoratietechnieken met was of latex, polieren… Het is een afwerkingsmethode om op ongebakken werkstukken aan te brengen en geeft een matte afwerking, als men geen glazuur meer opbrengt achteraf.

3 lessen:
Voorstelling producten en recepten, achtergrondinfo en voorbeeldstudie. Engobes aanmaken en bespreking voorbereiding werkstukken.
Schaaltjes of tegeltjes bewerken. Was, sgrafitto, ringeloren, stempelen… alles op losse elementen.
Toepassing: eigen werkstuk afwerken.

Na de biscuitbrand kan je werk (als je dat wil)transparant geglazuurd worden om de kleuren beter tot hun recht te laten komen.

Data:
Dinsdagen 14, 21 en 28 oktober 2013 van 18u30 tot 21u30.
Prijs:
€ 135.00
Inbegrepen: klei voor het maken van de basisvormpjes in de eerste en tweede les, grondstoffen engobes, gebruik van de penselen, wax resist, latex… Biscuitbrand.
Voor aanbetaling kan je terecht in De Koploper of overschrijven op rekening BE83 0682 2867 6315, met duidelijke vermelding van de cursus en je naam.

Extra benodigd materiaal:
Voor de laatste les heb je een eigen ongebakken werkstuk nodig om op te werken. Het is mogelijk om tijdens les 1 te bespreken wat je wil maken en dit te voorzien tegen 3 weken later. Daarvoor koop je zelf de klei die je wil gebruiken. Gedraaide vormen zijn ook mogelijk.
In overleg kan je na de biscuitbrand je werkstuk glazuren en bakken op 1150°C. Hiervoor wordt een kleine vergoeding aangerekend.

BASISCURSUS GLAZUREN

Deze cursus is bedoeld om een eerste kennismaking te krijgen met het gebruik en de toepassing van glazuren. Het richt zich tot beginners in deze materie.

Voor deze reeks lessen is het handig als je enkele eenvoudige werkstukken mee kan brengen. Het is ook mogelijk in de eerste lessen gebruik te maken van het aanbod biscuit gestookte gegoten en gedraaide voorwerpen die je bij De Koploper uit kan kiezen.
Het is de bedoeling deze werkstukken als cursusmateriaal te zien. In een later stadium kan je dan meer waardevol werk gaan glazuren.

Het volledige aanbod van glazuren en de technieken om ze aan te brengen wordt overlopen: kant en klare (onder)glazuren, glazuur op verschillende temperaturen, aardewerk en steengoed, poederglazuur om te dompelen, overgieten en te spuiten, decoratietechnieken met was of latex…

3 lessen:
Voorstelling producten en achtergrondinfo. Voorbereiding werkstukken. Toepassing kant en klare (onder)glazuren, met extra aandacht voor het aanbod Duncan en Botz.
Zelf glazuren aanmaken. Dompelen en overgieten.
Gebruik van wax resist en latex.

De werkstukken worden op de correcte temperaturen gebakken.

Data:
Dinsdagen van 18u30 tot 21u30, op 2, 9 en 16 december 2014.
Prijs: € 145.00
Inbegrepen: korte syllabus, aanbod kant en klare (onder)glazuren van Duncan en Botz, keramische grondstoffen voor glazuren, gebruik van de penselen, spuitpistool, wax resist, latex… Glazuurstoken op de gepaste temperatuur: 1020°, 1150° en 1250°C.
Voor aanbetaling kan je terecht in De Koploper of overschrijven op rekening BE83 0682 2867 6315, met duidelijke vermelding van de cursus en je naam.

Extra benodigd materiaal:
Eigen biscuitgebakken werkstukken om op te werken. Aankopen van ter plaatse gegoten en/of gedraaide vormen zijn ook mogelijk.
BASISCURSUS MALLEN MAKEN 2014

BILD0050-001.JPG

Tijdens de eerste les krijg je info over de keuze van het juiste gips voor een gietmal, het gebruik van de technische fiche en hoe gips aan te maken op een correcte manier. Er wordt aandacht besteed aan de af te gieten vorm, materiaal en vormelijke details.
Er volgt een demo enkelvoudige mal gieten.
Tijdens de tweede les mag je zelf een af te gieten voorwerp meebrengen. We gaan ook de tweedelige mal bespreken.
Les drie draait volledig om meerdelige mallen maken.
De nadruk ligt op gietmallen, maar deze mallen kunnen ook gebruikt worden als drukmal.

Data:
3x woensdagavond vanaf 18u30 tot 21u30: 29 oktober, 5 november en 26 november 2014. Tussen de tweede en derde les heb je tijd om eventueel buiten de les al enige ervaring op te doen, waarover je dan vragen kan stellen tijdens de derde les.

Prijs:
€ 155
Inbegrepen is een korte neerslag van wat besproken wordt, de technische fiche van de gebruikte gips, begeleiding bij het maken van je mal, de gips nodig voor het gietwerk binnen de lessen.
Voor aanbetaling kan je terecht in De Koploper of overschrijven op rekening BE83 0682 2867 6315, met duidelijke vermelding van de cursus en je naam.

Extra voordeel:
Cursisten die deze cursus wensen aan te vullen met de workshop van Zsolt Joszef Simon, krijgen een korting van € 25 op het inschrijvingsgeld voor die workshop.


MALLEN EN GEVORDERD GIETWERK MET ZSOLT JOZSEF SIMON

Zsolt József Simon maakt furore met zijn vernieuwend werk a.h.v. mallen. De mallen zelf zijn niet meteen doorsnee vormen.

Je vindt het vernieuwende werk van deze Hongaarse porseleinkunstenaar in galerijen en musea. Met deze links kan je zijn verschillende sites bezoeken:
Zsolt Jozsef Simon.jpg
Tijdens deze workshop, lopende over 2 weekends, wordt je ingewijd in al de geheimen om deze wonderlijke vormen zelf te gaan scheppen. Zsolt zal je begeleiden doorheen het proces vanaf het ontwerp van je vorm tot het eigenlijke gietwerk.

Inhoud van de masterclass
Vrijdag 14 november starten we vanaf 17u met een voorstelling van de kunstenaar, de evolutie van zijn werk en de gebruikte techniek. Er volgt ook een inleiding over de techniek van “het betere gietwerk”, gietwerk voor gevorderden. Tot slot een aanzet om over te gaan tot het ontwerp van je eigen vorm. (ongeveer tot 20u)
Zaterdag 15/11 zetten we eerst de vorm op punt en dan maken we een eerste deel van je mal. (9u tot 18u)
Zondag 16/11 ga je halfnatte gips verwerken, stukken versnijden en vorm geven.
Tijdens de week wordt je werk gedroogd, zodat je het volgende weekend kan beginnen gieten. (9u tot 17u)
Zaterdag 22/11 en zondag 23/11 wordt er gegoten in je mallen en kon je tot finaal resultaat. Je krijgt de nodige tips om je werk te stoken. (uurregeling idem eerste weekend)

Je kan al een enkel gipsen blokken gieten op voorhand, bij inschrijving krijg je de instructies. Geen verplichting, enkel een extra mogelijkheid.

Prijs
Deze masterclass komt op € 285 voor beide weekends. Inbegrepen is de begeleiding van de kunstenaar doorheen het volledige parcours, de benodigde gips voor de werkstukken die tijdens de lessen worden gemaakt en een emmer porselein Mont Blanc per persoon (waarde € 29.75)

Voor de lunch kan je zelf iets voorzien, eventueel is het mogelijk een broodje te bestellen. Koffie en thee staan ter beschikking.
Er is een minimum van 5 cursisten voorzien om de workshop te laten plaats vinden. Maximaal kan een 10-tal deelnemers meedoen.
De voertaal is Engels, eventuele vertaling gebeurt door Carina Costermans.

BEWAARPLAATSEN met CAROLINE PEETERS 2014

compilatie stapeldoos 750pxs.jpg101123 CAROLINE PEETERS  - rode mijmerdoos met stokjes.JPG
We maken een heel nieuw model van doos. Ook interessant voor cursisten die er vorige keer bij waren!

Tijdens deze workshop moeten we veel meer doen dan een doosje in elkaar knutselen met kleiplakjes. Caroline Peeters denkt graag na over bewaren, herinneren, het mijmeren rond een kostbaar bezit, hoe klein ook, verbonden aan iemand en/of een bepaald moment in je leven…
Op haar site met blog kan je haar werk bekijken en haar visie al eens lezen, tijdens de workshop kan je dit nog allemaal bespreken. Ze zal je begeleiden om zelf iets moois te doen rond het begrip “bewaren” en zo een “bewaarplaats” te creëren.
Zo omschrijft Caroline de workshop zelf:
Via een presentatie in woord en beeld over bewaren en herinneren, langs een aantal inspirerende manieren van bewaren, naar het (zelf) uitwerken en maken van een mijmerdoosje in keramiek met daarin een (herinnerings)sieraad.

DATUM
Zaterdag 6 december 2014 van 9u tot 17u en zondag 7/12 van 10u tot 16u.

PRIJS
Prijs workshop € 155, inclusief BTW. De gebruikte klei en aangeboden siterengobe zijn inbegrepen.
Excl. stoken: het werk gemaakt tijdens de workshop kan eventueel door De Koploper gebakken worden, mits een kleine bijdrage.
Je inschrijving is definitief na storting van het inschrijvingsgeld op BE83 0682 2867 6315 ten laatste op 15/11/2014.

MEE TE BRENGEN
Een breekmes en wat keukenfolie om je werk in te pakken.
Lunchpakket voor zaterdag en zondag breng je mee of je kan een broodje bestellen, koffie staat ter beschikking.


Inschrijvingen:
Het aantal deelnemers is beperkt, gelieve tijdig contact op te nemen met De Koploper. Je geeft naam, adres, E-mail, telefoon en/of gsm op.
Voor aanbetaling kan je terecht in De Koploper of overschrijven op rekening BE83 0682 2867 6315, met duidelijke vermelding van de cursus en je naam.
Annulatie door De Koploper mogelijk bij te weinig deelnemers of door overmacht. Je krijgt het lesgeld terug gestort.
Annulatie door de cursist tot een week voor aanvang. Het cursusgeld wordt terug gestort, minus €10.00 administratieve kosten.

Kom af en toe eens kijken voor nieuwe aanvullingen... Zie ook:
http://workshops.2link.be
http://www.2link.be