Pagina's

donderdag 19 februari 2009

Raku en Zen.



De meeste mensen die met klei werken of interesse erin hebben, kennen wel de techniek van de raku of hebben het resultaat ervan al gezien. Toch krijg ik nog af en toe de vraag wat raku precies is. Raku betekent vreugde of geluk, ook wel eenvoud. Het gaat om een Japanse glazuurtechniek die nauw samenhangt met de theeceremonie. In de zestiende eeuw kregen Japanse pottenbakkers de opdracht serviesgoed te ontwikkelen in het kader van de verschuiving van de geïnteresseerden in de theeceremonie van de meditatie van monniken naar een bezigheid voor de adel.

Het is een aardewerktechniek, d.w.z. dat de scherf, na eerst biscuit te zijn gebakken op ongeveer 950°C, een speciaal glazuur krijgt. Dit glazuur wordt dan in ongeveer een uur tijd, in een speciale raku-oven of -ton, tot rond 1000°C gestookt. Daarna wordt de gasvlam gedoofd en haalt men de gloeiende potten uit de oven. Door het temperatuursverschil in en buiten het voorwerp, krimpen scherf en glazuur anders en gaat het glazuur barsten. Daarna worden de voorwerpen in zaagsel gelegd, dat meteen ontbrandt en begint te roken. Die rook zal nu de barsten in het glazuur binnendringen en de blote scherf donker kleuren. Vandaar het grillige patroon van donkere lijntjes dat vele liefhebbers kent.





De resultaten van de rakustook blijken vaak hun weg te vinden bij interieurs die Zen zijn ingericht. Bonsai, Ikebana, Theeceremonie, Zen, allerlei elementen uit de Oosterse cultuur, houden verband met deze techniek.


Op zaterdag 28 februari en zondag 1 maart 2009 is er demo van het rakustoken in De Koploper van 14 u tot 17 u. Enige voorwaarde is dat het niet regent. Gelieve bij twijfel eerst te informeren.



Als je de smaak te pakken krijgt, kan je overwegen een rakuton aan te kopen. De basisset bij De Koploper bestaat uit de ton, compleet met ovenplaat en steunen, de gasbrander met slang en drukregelaar, samen voor € 575.00



Ook na aankoop kan je steeds bij De Koploper terecht voor informatie en begeleiding. Veel info vind je ook op de site van de Nederlandse bouwer van deze ovens: http://www.hetkleihuis.nl/




Geen opmerkingen: