zondag 8 februari 2009

Activiteit!

Nu het erop gelijkt dat laatste restjes sneeuw met de noorderzon verdwenen zijn, komt het eerste frisse groen te voorschijn in de tuin. Al ben ik enorm gecharmeerd geweest door het prachtige witte landschap! Dat wit in zo veel tinten en met zulke mooie gradities van schaduwen je oog kan misleiden... Witte bomen, witte daken, wit gras, alles wit, terwijl je weet dat het bruin, oranje of appelblauwzeegroen moet zijn. Het maakt ook de vuiltste hoekjes charmant en dekt het allemaal toe met de mantel der liefde.


Maar, het heeft ook nare gevolgen. Sneeuw valt in perioden dat er vrieskou dreigt en klei houdt er niet van bevroren te worden. Na de inventarisperiode volgen er altijd een hele reeks bestellingen om alle schabben terug te vullen. Alleen, de klei kon niet vervoerd worden wegens de vriesperiode. Voor het eerst had DK een hele lijst van leveringen die moesten uitgesteld worden. De voorraad werd helemaal uitgeleverd en alle vertragingen zijn zelfs nu nog niet helemaal weggewerkt. Mijn excuses hiervoor bij de betrokken partijen.


Als je eigen klei bevroren is geweest, moet je deze zeker niet weg gooien, je moet hem zeeeer goed doorkneden alvorens terug te gebruiken, want, net zoals bij voeding, verandert de structuur en dit veroorzaakt eventueel barsten en breuk als je hem gaat verwerken.


Activiteit dus. Op alle fronten. De Koploper krijgt wekelijks verschillende vragen naar cursussen om bij te leren. We proberen daar altijd een antwoord op te zoeken. Over de cursus met engobe-technieken is veel gepraat. Mensen zijn onder de indruk van wat ze daarmee kunnen bereiken en ook de lessen zelf waren heel verrijkend. Er was vraag om dit nog eens te organiseren. Onder cursussen, links, vind je de nodige info over EENVOUDig verSIERdT 2. Deze cursus gaat opnieuw van start midden april. Wacht echter niet te lang om in te schrijven, want er zijn nu al plaatsen bezet.
Sfeerfoto's van de eerste reeks vind je ook links.


Verder gaan we ook weer, net zoals vorig jaar, draaien in de zon. Of die zon ook daadwerkelijk van de partij zal zijn buiten, is nog even de vraag, binnen daarentegen zal het er weer vrolijk en leerrijk aan toe gaan. Deze cursus loopt op vrijdagavond en de ganse zaterdag, 2 weekends na elkaar. Hierbij krijg je de kans om eens wat meer te doen dan een "simpel" potje te draaien. De cursus assemblage van gedraaide stukken is toegankelijk voor alle mensen die de basisbeginselen van het pottenbakken onder de knie hebben.

Vorig jaar zijn er dierenfiguren opgebouwd van gedraaide stukken,ovale ovenschalen en theepotten gemaakt,


hogere vazen opgebouwd...

Dirk Vanhaeren past zich aan naar de wensen van de deelnemers en hun capaciteiten. De bedoeling is om af en toe eens het rechte pad te verlaten en wat anders te doen met je draaiwerk... Alle info vind je ook onder de hoofding cursussen, assemblage van gedraaide vormen.


Een voorlopig laatste activiteit is de start van het raku-seizoen in het weekend van 28 februari en 1 maart 2009. Feitelijk kan je het hele jaar door aan raku doen, die enkele graden dat het warmer is als het niet vriest, maken het verschil niet als je werkstukken uit de oven haalt die nog zeker 750°C hebben! En het had zijn charme kunnen hebben, raku in de sneeuw... Alleen, je weet niet lang genoeg op voorhand wanneer het sneeuwen gaat en ik had last van koude tenen, voor mij maakt een verschil van 10°C heel veel uit.
De Koploper verkoopt de raku-ovens van Het Kleihuis, ovens met een ideale prijs-kwaliteit verhouding! Ook alle materiaal voor zelfbouw kan je bestellen.

Het weer valt niet te voorspellen, daarom wil ik vragen of je even contact opneemt als het werkelijk honden en katten zou regenen dan kunnen we beslissen of het doorgaat of niet. Een beschermend tentje voor het publiek kan altijd worden boven gehaald en warme koffie is ook geen probleem, maar regendruppels op gloeiende potten, da's om problemen vragen...


Alle raku-liefhebbers kunnen dus al eieren naar de Arme Klaren brengen, de data zijn zaterdag 28 februari en zondag 1 maart van 14 tot 17u. De firma dankt u.

Geen opmerkingen: