dinsdag 27 oktober 2009

Over tartraten, oxalaten en citraten...


Ja sorry hoor, lieve mevrouw, die daar een opmerking over maakte, mijn blog is een beetje de afspiegeling van waarmee ik bezig ben op keramisch vlak en ja, momenteel is dat porselein. Dus wordt het nog maar eens iets moois uit dat domein dat ik ga tonen...

Angela Mellor is een groooote Engelse keramiekdame, met een mooie palmares, maar vooral, een prachtige collectie werken in translucent (bone chine) porselein. Landschappen, licht en de littorale omgeving inspireren haar, alsmede het medium fotografie waarmee ze de mysterieuse kwaliteit van licht kan vangen, zo stelt ze in haar statement.

Als methode werkt ze met (gegoten en geboetseerde) bone china, een porseleinsoort op basis van beendermeel en haar kleuren schildert ze met oplosbare zouten, niet meteen een voor de hand liggende methode. Tartraten, oxalaten en citraten laten mevrouw Mellor toe haar indrukken op het fragiele keramische canvas aan te brengen.
En het resultaat mag er wezen!
Het lijkt pure alchemie dat deze dame bedrijft en dat is nu net een domein waarin een gedreven keramist zich wel eens lijkt te begeven. Al in de middeleeuwen waanden Duitse chemici zich wellicht alchemist toen ze op zoek gingen naar het maken van porselein en ook het spelen met glazuren en lusters leunt dicht bij deze wonderlijke magie aan.
Voorlopig is het vechten met het witte goud voldoende magisch voor mij, maar eens dromerig kijken wat anderen ervan 'bakken' houdt een mens bescheiden...

Geen opmerkingen: