maandag 11 mei 2009

Liefde is klei(n)kunst.


O ja, het was heel verleidelijk om liefde met boetseren te vergelijken. Het schrikken bij het eerste contact, hoe fris het aanvoelt, terwijl je verwacht dat het warmer is. Het ontdekken dat kneden soepelheid brengt, maar te veel kneden doet opdrogen. Plooien om te zien hoe ver je kan gaan zonder barsten, mengen om eigenschappen uit te puren. Koel bewaren om verrast te zijn, hoe goed ze bewaart, verhitten en zien dat soms, op een bepaald moment, alles onomkeerbaar wordt.

Maar ook: het boos worden omdat ze niet wil worden wat je voor ogen had. Een andere techniek proberen, colombien zoals duifjes elkaar het hof maken, lappen eventueel, grote lappen, kneden, drukken, estampage, mallen gieten... Vertwijfeld de clonen aanschouwen en toch weer kiezen om ze uniek te maken. Draaien, steeds fijner, steeds hoger, steeds meer, van de mast, vervormen en versnijden... Tot je er duizelig van wordt.

Versieren, verknoeien, herdoen, uitproberen op staaltjes, doen in het groot, groot(s) doen, ander recept.

Je vingers in de klei, witte, bruine, rode, zwarte strepen op je lijf, gietklei onder je nagels, kwarts in je haar, glazuur in je neus, een waasje op je iris. Sensueel kleislib, erotische ervaringen in elke hoek van je atelier. En erbuiten, in je dromen, in je fantasie. Hoogtepunten en teleurstellingen, euforie en fiasco, maar bovenal: passie.


Dit is een prachtig werk van Fanny Ferre, een grote madam in de keramiek. Klik hier voor meer...

Maar neen, liefde is meer. Nog meer? Ja, liefde is als de kleurveeg, geschonken door het vuur van je oven op het werkstuk waar je zo lang op zwoegde. Liefde is de zoete smaak van water na tranen om verdriet, verdriet na twijfels, verdriet na labeur, na eindeloos je afvragen waarom je jezelf en de ander(en) dit wil aandoen. Wat wil je bewijzen? Wil je wel iets bewijzen?

Liefde is de krop in je keel als je oog het licht in een ander oog weerkaatst en even na blijft zinderen. De beloning.
Liefde is een woord minder van twee afgewogen zinnen om te zeggen dat je elkaar begrijpt.

Slaapwel, bij deze.

Geen opmerkingen: