vrijdag 27 mei 2011

Porselein draaien met ALICJA PATANOWSKA.

Alhoewel het weer vandaag even niet mee wil, wijst alles er toch op dat we weer stilaan de zomer in zicht krijgen. Traditioneel wil ik dat graag vieren met een paar mooie draaisessies... Deze keer heb ik ervoor gekozen een volle werkweek aan de slag te gaan met beginnende pottenbakkertjes.Ik ben heel benieuwd waar ze zullen staan, vrijdagnamiddag.
Maar, nogal onverwachts is er nog iets anders in mijn vizier gekomen. Toen ik met Monika Patuszynska zat te babbelen, vroeg ik haar wat uitleg over een dame die deel nam aan "Porcelain Another Way", namelijk Alicja Patanowska. Ik vind de statige en toch speelse kelken die ze draait zo mooi en ze getuigen van een grote vaardigheid met het materiaal. Monika vertelde dat ze inderdaad een fantastische porseleindraaier is. Ik mijmerde dat ik haar ook wel eens hierheen zou halen...

Een tweetal weken na het verblijf van Monika kreeg ik een mail van... Alicja. Ja, ze wilde ook wel eens komen.Het is echter een drukke madam met een helse agenda, ze bouwt duchtig aan haar carriere. Het is niet echt eenvoudig mijn planning naast de hare te leggen en een mooie overlapping te vinden. Maar we hébben iets uitgedokterd... en we hopen dat het lukt. Alicja zal hier het laatste weekend voor de zomervakantie zijn.
Ze heeft geen site dus moet ik me behelpen met foto's die ik hier en daar pluk van haar deelname aan diverse wedstrijden en tentoonstellingen.


Al wie eens les wil krijgen van een natuurtalent in de materie, wees welkom!


Ik reserveer alvast zelf een draaischijf, ik gun mezelf een petit plezierke als de vakantie begint.

Alle info staat in de cursusbeschrijving elders op de blog, tab "workshops", bovenaan.

dinsdag 24 mei 2011

Facebook

Wat je mist als je niet af en toe op Facebook gaat kijken...


Ze zijn daar heerlijk actief en creatief met alle media... Allen daarheen op 25 juni!

maandag 23 mei 2011

Naked raku.

Naked raku ... op zaterdag. Het was al eens de titel van een artikeltje, wat minder dan een jaar geleden. En volgend jaar, zal het weer eens het onderwerp van een schrijfsel kunnen worden, let op mijn woorden!

Het is de tijd van het jaar. We hebben de eerste werkjes in de tuin geklaard, een allereerste fiets- en/of wandeltochtje gemaakt en nu zijn we er klaar voor: de sessie raku.
Wat heb je nodig? Een draaiwerkje in klei met wat zilverzand of poederchamotte  (kom maar kiezen bij De Koploper) of een boetseer- of opbouwwerkje met wat groffere klei (oja, keuze te over bij DK!), juweeltjes, potjes of beeldjes, biscuit gebakken (oventje?) ... en we kunnen aan de slag. Met een raku-oven, een ton, precies ja, kom maar eens kijken bij DK.
Ja, ik kan er nu wel wat lacherig over doen, aangezien zware marketingpraatjes over grootschalige aanpak niet aan mij besteed zijn en ik ga voor de eerlijke face-to-face (marketing?), maar ik heb toch wel even een mooie open deur achter de rug...
Het is geen geheim dat als je een zaak runt en er op privé-vlak ook nog wat aan de hand is, zij het dan niet met je wederhelft of zoons, het best wel heavy kan zijn en je even wat energie te kort komt. Daar heb je dan gelukkig vriendjes voor. Of vriendinnetjes.
Bij deze wil ik Kathleen bedanken, omdat ze me duwde toen het wind tegen was, me vooruit stuurde en erop wees dat stil staan achteruitgang kan worden. Omdat ze voorstelde een hele dag demo potten draaien te komen geven, om een open deur op te luisteren.
Sympathieke madam. Absoluut!
Merci ook aan die klanten die me vertelden dat hun eigen activiteit op keramisch vlak een beetje stil lag, maar ze toch even binnen wipten omdat ze me niet vergeten waren. Bedankt voor al die persoonlijke verhalen. Klanten die je ongevraagd vriendschap bieden, ik werd er helemaal warm van...
Zondag wakker worden en even alleen moeten zijn. Dus heb ik zo vroeg mogelijk een bezoekje gebracht aan Steenwerck. Wat babbelen met de keramisten die ik nu al even ken. Margret Ewert,wiens stand ik leeg zou kopen (en dat al in de jaren een beetje heb gedaan...) , het minder functionele werk van Wolf Ewert met dezelfde decoraties, na al die jaren spreken ze al een mondje Frans, we kunnen stilaan wat beter communiceren... Linda De Nil, die mijn fascinatie voor dat werk wel kan delen, maar zelf ook geweldige cadeaus uit haar houtoven tovert! Tussen haakjes, een gelukkige verjaardag voor haar! (Ik denk wel dat ze dit leest als ze niet te moe is morgen... )
En dan de vrolijke Dagmar, van wie ik ook wel meerdere stukken zou  willen! Dagmar Vavasseur, met wie ik over blogspotten kon koteren... Ze doet het ook. En ja, ik heb al enkel jaren werk van haar.


Ik weet ook waar ze die leuke versieringetjes haalt... en hoe haar werk voor de expo is ontstaan en welke klei ze gebruikt... Hele fijne handjes die hele mooie dingen draaien!
Ik liet me ook verleiden door een prachtig glazuur op een soort chawanneke bij Bernard Dal Magro...
...
Toen ik naar huis reed was er een dame met een heerlijke stem die een mooi nummer zong...


Ontspannen kan ik de week weer beginnen...
En volgende zaterdag gaan we naked raku doen. Je kan deel nemen aan deze workshop. Lees er alles over bij de cursussen!

vrijdag 13 mei 2011

OPEN DEUR

De Koploper houdt OPEN DEUR op vrijdag 20 mei van 10u tot 20u en op zaterdag 21 mei van 9u30 tot 17u, doorlopend.
Op zaterdag is er demo van pottenbakken door Kathleen Mestdag, pottenbakker met 25 jaar ervaring.


Bovendien kan je zelf ook eens proberen of het zo simpel is als het eruit ziet...
Op beide dagen geniet je rechtstreeks korting van 5%, niet cumuleerbaar met de klantenkaart. Alle klanten die aankopen, kunnen bovendien deelnemen aan de wedstrijd waarbij werk van Kathleen Mestdag te winnen valt.
Verder geldt voor een aantal kleisoorten 10 kopen + 1 gratis, zijn er kelderresten klei, keramiekbeeldjes (te beschilderen op kinderfeestjes) en glazuur aan kleine prijsjes en worden (oude gebruikte en enkele nieuwe) gietmallen uitverkocht.
Er staan nieuwe cursussen en workshops op stapel, daarover later meer. Misschien wordt er al hier en daar een tipje van de sluier opgelicht tijdens deze dagen?...
Je kan ook gewoon eens het aanbod komen bekijken, rustig op je gemak, met een drankje en een babbeltje erbij...
Wees welkom!

vrijdag 6 mei 2011

Spijt...

Spijt is niet te scheiden van
een fijne herinnering.
Spijt zit vast aan
iets moois.
Het klinkt een beetje triest, maar dat is niet de bedoeling. Spijt is een woord dat vrij negatief geladen is, maar in dit geval primeert het mooie... Prachtig asglazuur, maar de klei heeft de hitte niet doorstaan, is bijna gaan smelten en het werkstuk is gebogen onder zijn eigen gewicht.
Natuurlijk moest mijn kelk de ovensteun van Marnic los laten, niet zonder brokken, niet zonder spijt.
Ik heb alle stukjes netjes in een doos, maar ik speel met de idee er nog iets mee te maken.
Spijt kan misschien mooi worden.

dinsdag 3 mei 2011

Anagama.


Geven en nemen, dat doet het vuur, dat ontdek je als je de buik van het beest leeg haalt... Vorig weekend waren het merendeel van de stokers weer aanwezig op het erf van Marnic De Lange. Prachtige cadeautjes haalden we eruit, soms was er dan weer wat ontgoocheling.
Maar er was vooral heel veel, zo'n 800 stuks! Heel veel dus om over te praten en naar te kijken...

Vooraan in de oven, achteraan, boven, beneden, alles kan een heel ander resultaat geven, met dezelfde glazuur op dezelfde klei. Vorige stook had ik prachtige resultaten behaald met grijze chino, nu is alles met dat glazuur mislukt...
Maar je hoort me wel niet klagen, want ik heb ook cadeautjes gekregen!


Asglazuur op witte Westerwald en hieronder hetzelfde glazuur op MJ Original. Een heel ander resultaat!


 Tenmoku, niet gewoon zwart met een bruin randje, maar een heel scala aan kleuren...

 
 (Mijn deksel kwam toch mooi los.)

 Een vaasje met celadon...
 en dat glazuur dan op porselein.Prachtige tekeningen in het craquelé alleen al. Een kant grof, een kant fijne haarscheuren, ertussen geen barstjes, mooi glad, daar wat groener, daar dan weer wat grijziger...

Het merendeel staat in de winkel, af en toe kan ik er dan van genieten. Als je zin hebt om het allemaal eens van dichterbij te zien, wees welkom!