woensdag 16 juni 2010

Cursus pottenbakken.

Pottenbakken, leren draaien, cursus, workshop, theepot assembleren, ovaal en vierkant draaien... Vierkant draaaien? Ik loop een beetje verloren, na de crash. Zou er slachtofferhulp voorzien zijn? Waar ligt de black box? Op zoek naar overlevenden en restanten.
Ik krijg ook enkele blijken van medeleven, bezoekers die op hun honger blijven zitten... Mijn dank.
We hadden er zo ons best voor gedaan, Jens en ikzelf, voor die overzichtelijke site en ik moet zeggen dat hij positief onthaald werd. Enfin, niet bij de pakken blijven zitten, we weten de komende weken alvast wat gedaan, in geval verveling nu toch eens de neiging voelde om toe te slaan... Vanaf midden volgende week gaan we aan de slag om alles zo snel mogelijk weer online te krijgen én meteen alles veilig te back-uppen!

Maar nu valt pas op hoe moeilijk het soms blijft voor niet-ingewijden om hun weg te vinden in een blog waar alles meer op een grote stapel ligt, terwijl alles netjes in mapjes steekt op de website. Je moet heel wat meer op avontuur, durven klikken hier en daar en daarna de weg terug zoeken. Best (in)spannend allemaal!

Gisteren kreeg ik nog telefoon met de vraag hoe het nu zit met de cursussen "Draaien in de zon"? Daarom zet ik hier alles nog eens op een rijtje.


Voor de "absolute beginners" is er de mogelijkheid om gedurende 3 opeenvolgende zaterdagen intensief te proeven van het pottenbakken. Op 26 juni, 3 en 10 juli zal Dirk Vanhaeren je inwijden in de basis: het kneden van de klei, het centreren en openen, het optrekken tot een mooie rechte cilinder en het kommetje met ronde bodem. Alle werkstukken worden biscuit gebakken en als je wil kan je nog afspreken om achteraf je geslaagde bekertjes te glazuren. Tijdens de openingsuren van de winkel kan je, zonder extra kosten, langs komen om je werk af te draaien en eventueel nog wat te oefenen. De lessen verlopen in 2 blokken, van 9u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u30. Over de middag kan je genieten van een verzorgde broodlunch, met zijn allen gezellig aan tafel. Prijs en praktische regeling vind je door te klikken op deze link.

Voor de "gevorderden" biedt De Koploper enkele weekend-cursussen aan rond een bepaald facet van het pottenbakken. De volgende gaat al meteen nu vrijdagavond van start:


decoratiemogelijkheden op de schijf.
Meteen als je pot, beker, tas, kommetje, vaas... gedraaid is, kan je aan de slag met decoratietechnieken. Op de nog ongebakken klei kan je d.m.v. engobes kleur aanbrengen. Je kan dan gaan schilderen, schrijven, opnieuw inkrassen, ... Ook een pot met een gecraqueleerde huid behoort tot de mogelijkheden. Wegsnijden, assembleren... veel is mogelijk met een pas gedraaid werkstuk. Deze workshop begint nu vrijdag 18 juni en loopt over de ganse zaterdag. Het is nog mogelijk je in te schrijven, maar enige haast is nu wel geboden...

Het volgende weekend, op 25 en 26 juni, komt het thema assemblage van de theepot aan de beurt. De theepot is zo wat het paradepaardje van de meeste pottenbakkers. Het vraagt beheersing van verschillende technieken, naast het behouden van je overzicht op het geheel. Eerst moet je een keuze maken voor de basisvorm van de romp. Daarna ga je dekseltjes en tuitjes moeten draaien, van de mast. Tenslotte mag je assembleren en handvaten trekken. Het is eigenlijk de masterproef van de leerling pottenbakker...

Op 2 en 3 juli kan je ovaal en vierkant komen draaien, het moet niet altijd rond zijn, hé?! Je vertrekt uiteraard van een ronde cilinder of komvorm, maar versnijden, vervormen en verlijmen zorgen er uiteindelijk voor dat het resultaat niet echt rond meer is...


Onder de noemer poten en oren op 9 en 10 juli, tenslotte vallen alle afwerkingen in de vorm van handvatjes en voetjes aan dekseltjes, bekertjes, (bloem)potten. Voor deze workshop mag je ook vooraf werk klaar maken om je ten volle op het onderwerp toe te leggen. Een sierlijk oortje maakt van je bekertje een kop(loper)...

Al deze lessen worden gegeven door Dirk Vanhaeren en gaan door hier, bij De Koploper. Op zaterdag kan je genieten van een gezellige en verzorgde broodlunch. Al meteen even op vakantie: (leren) draaien in de zon! Alles info vind je hier.Geen opmerkingen: