donderdag 30 april 2009
Pauze
OOK UITZONDERLIJK DICHT OP ZATERDAG 9 MEI.
(daarover volgende week meer)
Het is vaak dezelfde knop, een dubbele streep en een pijltje vooruit. Daarmee kan je afwisselen.
Er wordt nu op geduwd in DK...
Eerst even PAUSE, daarna weer PLAY.
woensdag 29 april 2009
De steenuil.
Dinsdagavond was het zo ver, startmoment van het Oostvlaamse steenuilenproject. Ik was uitgenodigd, waarom, dat vertel ik later. Niet echt met een bepaald gevoel reed ik er heen, alleen, ik had me wat mispakt in de afstand, een heel uur onderweg voorspelde de routeplanner. Gelukkig was het een hele mooie avond, leuke muziek op de radio en ik reed nergens een verkeerde baan in, geen geïrriteerde bestuurders tegen gekomen... Mooi zo, perfect, alleen wat langer dan verwacht. Ik was dus ook een beetje aan de late kant en trok meteen de aandacht toen ik voor de glazen deur van het lokaaltje stond. Een vriendelijke man opende de deur, een lieve dame toonde mij een plaats waar ik mocht zitten. En ik luisterde.
Gaandeweg steeg mijn aandacht, mooi beestje, de steenuil, mooi project, gedreven mensen met een missie. Een mooi plan, ingrijpen in de natuur, voorzien hoe het zal worden over pakweg 50 jaar, plannen, voorspellen en voorzien. Nestkasten laten maken in BUSO en bij Breek de Stilte, een infostandje om jong en oud te sensibiliseren, een streekbiertje om... jong en oud te sensibiliseren, zeker? En een gadget, want zo noemden ze het, een erkenning en een herkenning om mensen te bedanken die instappen in het systeem. En die gadget, die heb ik mogen maken. En ik vind het zelf een leuk hebbedingetje.
Maar vooral, ik vind het ook zo'n leuk initiatief. En het zijn zulke sympathieke en gedreven mensen die ermee bezig zijn. Het heeft me geraakt. Nochtans, ik ken niks, absoluut niks van inheemse of uitheemse vogels, ik ken er niks meer van dan de doorsnee soorten en dan nog. Maar het is een mooi beestje en er is zo'n bende mensen actief mee bezig om zijn habitat en soort in stand te houden.
Toen ik die avond mijn uurtje terug naar huis mocht rijden, heb ik op een heel andere manier genoten van de Vlaamse Ardennen. Mooie streek. Wil ik nog wel eens komen. Mee om een stel uiltjes te gaan ringen... Hint, Dries?
Wie meer wil weten over het project, kan hier klikken.
woensdag 22 april 2009
Keramisch vragenuurtje.
Vorig jaar heb ik ze ingevoerd en het was een onverhoopt succes. Het was super-gezellig. Eerst geef ik wat uitleg, redelijk theoretisch, met practische voorbeelden en uiteraard wat commerciële info, daarna kan je vragen stellen. Het draaide er meestal op uit dat iedereen over zijn ervaringen begon te vertellen en elkaar tips ging meegeven.
- Klei, hoe kiezen en waarom?
- Bewerken en verwerken van klei voor het biscuit branden, o.a. engobes.
- Het gebruik van oxides en glazuren, na de biscuitbrand.
- Voor-& nadelen van een eigen oven.
Nog even de agenda bekijken. Ik hou jullie op de hoogte.
Ondertussen, goed uitkijken in die moestuin, keramiek zit overal.
(De potten op deze foto's zijn van Kathleen, mijn goede vriendin en eerste klas pottenbakster.)
donderdag 16 april 2009
De roep van de klei en de schreeuw van het vuur...
woensdag 8 april 2009
Taurus-glazuur en het artefact.
De manier van aanbieden van het product, laat toe te genieten van een korting op het basisglazuur als je bijvoorbeeld 2 kleuren wil proberen. In plaats van 2 verpakkingen van 500 g aan te schaffen, met bijbehorende inkleuringen, neem je dan beter een verpakking van 1 kg, die je zelf opsplitst. De kleuringen zitten in aparte potjes voor een hoeveelheid van 500 g of 1 kg. De verpakking van 5 kg basis geeft nog meer mogelijkheden, 5 keer een kg in een bepaalde kleur, 2 kg van de ene en 3 kg van de andere, 2 kg groen, 1 kg zwart en 4 keer een halve kg van de andere kleuren, ... Tot het testen van 500 g van elke kleur.
zondag 5 april 2009
Pasen.
Maar de laatste jaren minderde de magie een beetje. Ik legde nu zélf heel vroeg in de ochtend een spoor van eitjes door het huis en verstopte andere in de tuin of in huis. Daarna kroop ik terug in bed, wachtend op de schuifelende voetjes van onze jongens die op zoek gingen om hun mandje te vullen, gelokt langs het spoor. Ik lag te genieten van de verrukte kreetjes. Nu was ik zelf assistent van de paashaas (of misschien een vrolijke klok van Rome?) en niet langer ei-spoorzoeker.
Dit jaar is het niet anders, ik ben assistent. En Den Haas van dienst heeft er hard aan gewerkt, zo hard dat hij nu op vakantie is om uit te rusten. De Asssitent (of de Klok, je mag zelf kiezen) mag de honneurs waarnemen. En de eitjes komen in 10 kleuren.
Waar gaat dit nu allemaal over???
Wel, sinds enkele jaren lopen hier draaicursussen met Dirk Vanhaeren. Bij de laatste lessen krijgen de deelnemers de kans ook eens zelf glazuur aan te brengen. Dirk brengt dan zijn glazuur mee en na de demo gaan ze zelf aan de slag: was aanbrengen, dompelen, ene glazuur binnenin, andere buiten... Heel leerrijk ook, want ze begrijpen plots waarom het zo belangrijk is een mooi voetje af te draaien zodat ze gemakkelijk hun potje kunnen vast houden om te dompelen. Lees meer.
Na de cursus kwam er altijd weer, van alle kanten de vraag of ze het glazuur niet kunnen aankopen. Ik speelde de bal keer op keer door aan de auteur van het recept, maar Dirk zweeg.
Ook andere klanten zien wel eens een bekertje van mij staan met het mooie satijn glazuur en vragen ernaar. Na nog maar eens met mijn steentje te gooien, ondertussen lag er al een hele berg, besloot Dirk eens serieus over de zaak na te denken. Misschien was hij mijn gezaag gewoon stilaan moe?
Groot was mijn verwondering toen hij opnieuw alchemist ging spelen.
Lees meer. Het glazuur was toch perfect???
Ik moet toegeven, het resultaat werd nog levendiger, nog rijker van tekening. Dozen vol stalen werden bekeken en bekritiseerd. Nog weer opnieuw zocht de man naar nieuwe kleuren en verdere verfijningen... Lees maar.
We wilden een product dat af was en naar mijn bescheiden oordeel, is het dat. We hebben het met veel liefde in een stevig doosje gestoken, met een mooi etiket erop en voorzien van de nodige informatie om het gebruik tot een goed einde te brengen. Het glazuur is getest op temperaturen tussen 1230°C en 1270°C, op verschillende kleisoorten, met verschillende combinaties.
De eerste gelukkigen die ermee mochten "spelen" waren de deelnemers aan de laatste reeksen draaicursus.
Ze waren heel enthousiast!
Verderop,links onderaan, staat een diareeks van hun werk met enkele kleuren van het Taurus-glazuur.
Het concept: een stabiel basisglazuur en 10 kleuren waaruit je kan kiezen. Je mengt de gekozen inkleuring bij de basis en maakt je glazuur aan. Het is een steengoedglazuur, optimaal gestookt op 1265°C, zeer aangenaam in gebruik, veilig en zeer geschikt voor voeding. De vaatwas heeft geen invloed op de satijnglans.
Deze ochtend leek het even Pasen, voor mij persoonlijk. Dirk heeft heel hard gewerkt aan zijn product. Het was een overvolle drukke tijd voor hem en ik wist dat hij nog iets over "zijn kindje" zou vertellen op zijn blog, maar wat? Al heel vroeg ben ik achter mijn scherm gaan zitten en las het volgende...
Ere wie ere toekomt. Op deze blog van Dirk Vanhaeren kan je regelmatig heel interessante artikeltjes lezen over keramische onderwerpen, doorspekt met wat luchtigere, ludieke onzin, eigen aan de schrijver. Als je de linken in dit bericht aanklikt, lees je wat meer artikeltjes op zijn blog over het hier bedoelde glazuur.
Na paasmaandag staat het glazuur in de rekken van De Koploper, mét een lanceringsactie waarover later meer.
Pasen wordt weer een beetje magisch, denkt een blije klok!
donderdag 2 april 2009
BTW
Toen ik nog marketing studeerde, vond ik het goed, een goed idee. Je koopt wat, doet er iets mee en dan moet je enkel afdragen op wat je ermee deed. Je gooit dat in een grote pot, herverdelen en dan is iedereen er goed mee. Mooi idee. Toch?!!!
Ja, ja, ikke naïef.
Het is net zo ideaal als communistische ideeën leken toen we in "d'Oude Pastorie" onze eerste pintjes leegden en met de leraren filosofeerden over wat zij ons bij brachten als puberende tieners. Fantastisch beeld ook als we kritiek wilden spuien op onze ouders die ons véél te weinig zakgeld toestaken, terwijl ze zelf op zondag "kunst" uitkozen op een tentoonstelling, belachelijk, niet dan?!
Ja, en nu moet ik het zelf doen. Neen, geen kunst uitzoeken, dat mág ik doen, die aangifte invullen, dat moet ik doen, voor het eerst ook electronisch. Ik verzamel alle facturen en leg ze naast de getuigen van mijn verkochte waren. Graag zo veel mogelijk van die eerste, a.u.b. Maar wat met het verkochte goed? Niet te veel? Tja, naïef zijn, het zit een beetje in mij, wat ik heb verkocht, dat wil ik ook aangeven, daar moet ik dan maar op afdragen. Ik geloof nog steeds dat het "de gemeenschap" ten goed zal komen.
Soms ben ik boos op mensen die zo weinig mogelijk willen betalen, herverdelen is toch mooi?
Bovendien ben ik ook trots, "fier" zoals dat in Antwerpen genoemd wordt. Ik wil vertellen dat ik iets verkocht heb.
Maar wat gebeurt er met mijn geld? Ik herverdeel wel, maar wie wordt er beter van? En al die grootverdienders die tienvouden verdienen, neen, die bonussen krijgen met nullen die ik nooit bij elkaar zal zien in heel mijn leven. O ja, misschien wel, maar dan zonder tellend cijfer ervoor. Gaan die herverdelen??? Ja? Is het dan nog de moeite dat ik bijdraag????
En wat met die jonge zelfstandigen die bouwen en verbouwen en zij gaan skiën terwijl hun personeel de boel doet draaien? Zijn die bereid om te herverdelen?
Ik zucht, ik heb de verkeerde sector gekozen.
Wel, kiezen kwam er niet aan te pas, toen. Ik werd verliefd. De keramiek, net alsof ik geboren was in de klei, uit de klei. Niemand in mijn ouderlijke buurt had er iets mee te zien en toch voelde ik me al aangetrokken toen ik amper 15 jaar was.
Mijn pa besliste dat het niet echt iets voor mij was, veel te omslachtig met die draaischijf en die oven en ik vergat die liefde. Maar zij is me helemaal nooit vergeten.
Ze sloeg terug zo'n 12 jaar later, keihard. Zij was mij niet vergeten en dat maakte ze me nietsontziend duidelijk. Ze nam beslag op een alsmaar groter wordend deel van mijn activiteiten. Van zuivere zondags-amateur tot professionele kleiboerin. Alles om mij heen schijnt deze dagen in haar teken te staan. Soms verbaast het me hoe weinig mensen ik nog ken die er niks mee te maken hebben...
Enkele dagen terug, tijdens het porselein-weekeind was er ook één van mijn beste vriendinnen aanwezig en we zaten in de boeken te kijken die Fritz meebracht. Plots voelde ik het weer. Ik ben heel gevoelig aan het versnellen van het slaan van mijn hart en het deed het ook dan weer. Af en toe klopt het harder, tot in mijn keel, alsof ik plots verliefd word. En misschien is het wel heel nauw verbonden aan dat soort gevoelens... Passie. Ik zie werk van Catharine Hiersoux en ik voel weer dat ik leef. Verklaren kan ik het helemaal niet, (nog niet, hoop ik dan) maar bij sommige keramische werken waait de passie heel hoog op en de laatste tijd ben ik erg door haar werk geboeid.
Belasting op de toegevoegde waarde? Ikke? Toegevoegde waarde? Daar ben ik nog niet aan toe. Laat dames en heren zoals zij maar delen. Delen in hun talent om anderen zo te beroeren.
Ik zit weer in Brasschaat, in "d'Oude Pastorie", naast de toog, vóór al de verbouwingen die er ondertussen plaats vonden en daag mijn toenmalig lief uit: "de BTW-aangifte, mijn pa (kinesist), heeft er veel werk mee, jouw pa (leidinggevende functie in een bedrijf) houdt zich niet bezig met herverdelen, he?!" Hij haalt zijn meest verleidelijke, zijn Oosterse afkomst verradende, glimlach boven en betaalt mijn pintje met geld dat hij zelf verdiende met kindjes oppassen...
Het mijmeren brengt me plots in de huidige dimensie. Een heel weekeind weeral in het teken van de klei, het porselein. En al die voorbereiding vooraf. En mijn drie mannen mochten delen, een vierde man in huis, een vierde man aan tafel, eentje die de aandacht opslorpte, ongewild dominant. Ik besluit te be-te-weeën, morgen neem ik hen uit eten, mijn drie lieve mannen, ik zal mijn belasting betalen, ik zal ze herverdelen, mijn toegevoegde waarde, en met veel plezier deze keer!