dinsdag 31 maart 2009

Fritz Rossmann

Fritz en het porselein. We hebben het mogen smaken tijdens de afgelopen dagen, Fritz weet heel veel over de materie. Eerst heeft hij wat over de vindplaatsen, de soorten, beroemde namen in de porseleinwereld en over de geschiedenis verteld.


Fritz had voorbeelden bij van zijn werk en dat van collega's.Hij bracht ook interessante litteratuur aan. Tijdens de lunch ging de informatiestroom gewoon door.
Hij besprak de verschillende soorten porselein en hun eigenschappen, hoe zijn ervaringen zijn met Limoges (FR), Valentines (UK) en Southern Ice (AU). Vooral de laatste soort draagt zijn voorkeur weg. Hij vindt dat deze soort heel wit is, zeer mooi translucent wordt, vaak een mooie craquelé aan het glazuur bezorgt en vooral ook erg goed te draaien valt.

Zoals in vorig berichtje te lezen viel, heeft hij zijn eigen kneedmethoden en ook het moment van verwerken kwam ter sprake. Fritz houdt van een grapje bij wijle, maar geeft ondertussen veel interessante info door.

Naast het draaien met porselein, besteedde hij ook aandacht aan het decoreren. Hij toonde hoe je met gekleurd porselein kan werken en porseleinengobe moet aanmaken.


Belangrijk is ook wanneer precies je welke techniek kan toepassen.

Allerlei tips werden gretig door het publiek verwerkt.


Uiteraard werd er ook gepresteerd door de deelnemers. Fritz had bewondering voor het algemeen niveau van de groep, de verscheidenheid van hun werk en de hun inzet.

In de laatste ronde, op zondagnamiddag mochten er verzoeknummertjes komen. Hij dolde wat met speciale vormen en draaitechnieken, haalde regelmatig zijn Borat-lookalike-nummertjes boven en genoot van de aandacht bij het nemen van foto's en maken van filmpjes.

De sfeer zat er goed in!
1 opmerking:

Anoniem zei

goede start