woensdag 8 augustus 2012

BOTZ PLUS

Glazuur Botz steengoed 9892, plaatselijk behandeld met Botz Plus.In de reeks vloeibare glazuren van Botz zit ook een aantal speciale producten, o.a. BOTZ PLUS.
Het heet Plus omdat het ook iets bijbrengt aan je glazuur. Deze "vloeibare effectenversterker" zorgt ervoor dat het gebruikte glazuur een heel ander aspect zal vertonen. Bij het stoken van een glazuur waarop Plus werd aanbracht, worden de bestanddelen van het onderliggende glazuur aangepast, andere verbindingen treden op en, afhankelijk van de laagdikte, verandert de kleur, de structuur en de glans. Als je het steengoedglazuur helemaal gaat bedekken, verlaagt de brandtemperatuur tot 1150°C.
Het is eenvoudig aan te brengen als laatste laag in diktes van 1 tot 3 lagen. Let wel op dat je wat van de onderrand weg blijft of zeer dun werkt, want je glazuur krijgt een beetje meer neiging tot "lopen".
Puur gebruikt en gebrand op 1050°C verkrijg je een mooie craquelé die je dan met (zwarte, maar ook rode, groene...) inkt in kan kleuren. Hoger gebakken geeft de pure versie een witte kleur met kristallen erin.

Zie voor voorbeelden van combinaties: BOTZ PLUS
(Jammer genoeg staat in de vertaalde versie op de site van Botz zelf dat het gaat over de aardewerkglazuren, terwijl het wel over de steengoedglazuren gaat.)

Verder heb je ook een specifieke smeltpuntverlager, BOTZ SPS. Handig als je de weerstanden van je oven wil sparen of je energierekening verlagen... Eventueel heb je een kleine afwijking in de kleur, maar het is niet echt de bedoeling zoals dat bij de PLUS wel is. Botz SPS 9800 verlaagt het smeltpunt van je steengoedglazuur tot 1120°C. Kleurkaart: BOTZ SPS

Op de site van Botz zelf staan nog een heleboel andere ideetjes om uit te proberen.

Viel Spass !!

Geen opmerkingen: