woensdag 2 december 2009

You've got mail.


Deze morgen, zoals meestal 's ochtends, eerste werk, mailbox nakijken. Leuk berichtje, reactie van Megs Waterous, de dame van het sgrafitto-artikel enkele weken geleden. Na al die bezoekjes vanuit België, wilde ze wel eens weten waar die plotse belangstelling vandaan kwam. Ze vindt dat mijn blog er dynamisch en interessant uit ziet. Haar man is afstammeling van Nederlanders, maar ze betreurt het dat ze onze taal niet kan lezen. Ik heb haar een vertalingske bezorgd.
Binnenkort komt er nieuw werk op haar site te staan, haar oven is bijna afgekoeld...

En zo heb ik haar nog maar eens bezocht. Er staat ook een heel deel over technieken op, weer met interessante links. Bij celadon verwijst ze naar het Japanse keramisch informatieve netwerk, waar ik ook al menig keer op verdwaalde. Je kan er beginnen bij het begin en de geschiedenis van het Japanse porselein lezen, geïntroduceerd door de Koreanen en beïnvloed door de Chinezen. Als je alle historische stijlen uit elkaar kent (!), wordt het tijd om de grootmeesters aan te pakken, met op kop Hamada Shoji, uiteraard.


Vandaar is het kleine stap om het Museum van de Oosterse keramiek te bezoeken in Osaka, een site met een schat aan informatie over de geschiedenis en al de gebruikte technieken. Heel grappig is het onderdeel over de motieven en symbolen die voorkomen op het Oosterse keramiek, de cultuurshock wordt even heel erg voelbaar: draken, phoenixen, tijgers, vleermuizen, lotus en bamboe... Het is een schat aan informatie over de technieken, de glazuren, de ovens,... Ja, je zal wel even bezig zijn om dit allemaal door te nemen.

Je kan bovendien de site in het Japans bezoeken.
Benieuwd of er straks een berichtje uit Japan in mijn mailbox valt...

Geen opmerkingen: