maandag 27 oktober 2008

Vrijdag 31 oktober gesloten.

Herfstvakantie. De bladeren vallen en de studenten mogen ook even blijven liggen.

De Koploper is open op maandag-, dinsdag- en woensdagnamiddag. Donderdag gesloten, zoals altijd. Zaterdag 1 november is zo ongeveer alles gesloten, wij dus ook.

Vrijdag 31 oktober valt er tussen in en volgt. De Koploper is er dus even niet van donderdag tot zondagavond, maandag vliegen we er weer in.

dinsdag 21 oktober 2008

EENVOUDig verSIERdT

Eenvoud siert en eenvoudig versierd. (Praktische informatie vind je bij het aanklikken van de link onder "cursussen".)

Decoratie, het is niet eenvoudig. Variatie, contrast en herhaling zijn belangrijke gegevens voor een mooie versiering. Momenteel beweeg ik mij op het raakvlak van keramiek en bijvoorbeeld schilderkunst.

Nu, wie zich uit d.m.v. creëren, bewandelt af en toe dit pad, meestal blijf je niet binnen de lijnen van je gekozen domein, bijvoorbeeld de keramiek. Een mooi voorwerp kan ontroeren louter door zijn vorm, maar soms schreeuwt het om "meer", zoals een leeg canvas doet.

In De Koploper heerst er vaak een grote onzekerheid naar dat decoreren toe. "Zou ik eerst bakken?" "Welke kleur glazuur?" " Kan ik er nog iets aan veranderen als ik het niet mooi zou vinden?" Tijdens de keramische vragenuurtjes in september, lichtte ik al enkele mogelijkheden toe, maar daar bleef het bij praten en voorbeelden tonen.

Als eerste cursus in een reeks om daar meer mee te doen, gaat het in EENVOUDig verSIERdT over allerlei technieken met engobes. Engobes zijn (in)gekleurd kleislib. In de oudheid schilderde men met gekleurde klei op witte en vice versa, men maakte zwartbakkend slib, kraste in natte sliblagen... Het is een beproefde techniek. Ook in de Provence en de Gard in Frankrijk vind je allerlei keramisten die zich daarop toeleggen. Een dorpje met de prachtig klinkende naam "Saint-Quentin-la-Poterie" herbergt vele winkeltjes naast en in de ateliers van keramisten en pottenbakkers. Er is een museum en enkele gekende en nog onbekende galerijen. Je kan je, naast aan keramiek, ook arm kopen aan boeken en tijdschriften in een gespecialiseerde librairie...

Een leuke vakantiebestemming voor wie interesse heeft in "terre vernissée".

http://www.saintquentinlapoterie.fr/default.aspx

Daar wordt er intensief aan decoreren met engobe gedaan.

Eenvoud siert. De geschilderde decoraties zijn er niet altijd eenvoudig. Variatie, ja, al heb je na een tijdje toch wel vooral het "typisch provençaalse voor de toerist" gezien en valt het op hoe weinig echt origineels erbij zit. Contrast wordt gemakkelijker in kleur behaald dan in motief en herhaling is er, ja, maar dan niet zoals hierboven bedoeld...

Zaterdagochtend zit er aan de tafels van De Koploper jeugd. Het is een hecht groepje van 2 tot 3 jonge mannen, waarvan de derde zich nu af en toe moet verontschuldigen wegens te laat terug van unief, en 2 jonge dames. Ze komen hier al jaren over de vloer en kunnen al aardig wat boetseren en zelfs een beetje potjes draaien. Elke trimester stel ik een thema voor. Ooit hebben we het raakvlak van schilderkunst met drie-dimensionele beeldhouwkunst belicht. Er is toen o.a. rond Picasso gewerkt. We hebben kubistische dieren gemaakt van versneden kleibuizen getrokken met de pers. We hebben 2 maal hetzelfde onderwerp geboetseerd, met een andere belichting, een ander gevoel voor ogen. Ook hebben we een drukmal in gips gemaakt van een bord met een uitgesneden of opgelegde versiering. Verschillende afdrukken hebben we dan met engobes gekleurd, een heel klein beetje zoals Picasso deed toen hij in Vallauris aan het werk was met klei.

Het is weeral enige tijd gelegen en in het kader van dit artikeltje, besloot ik Google los te laten op Picasso en enkele aanverwante termen.

Ik vond iets wat mooi illustreert wat ik bedoel met EENVOUDig verSIERdT..Daarmee wil ik mensen niet intimideren, je hoeft Picasso niet te zijn om deze cursus te volgen... Het is enkel een illustratie hoe eenvoud siert. De kracht van de juiste kronkel in een sierlijke lijn.

En ja, en eenmaal op zoek naar mooie beelden, raakvlakken tussen verschillende disciplines, viel ik op een prachtig voorbeeld waarbij digitale techniek de schilderkunst omarmt.

Ik dwaal nu wel behoorlijk af van de cursus... Dit zijspoor is nog enkel goed te praten als het over raakvlakken, variatie en contrast zou gaan.

...
De cursus over technieken met engobes wordt gegeven door Dirk Vanhaeren, naast keramist-pottenbakker ook kunstschilder. De deelnemer krijgt inzicht in de mogelijkheden en zal ook het vlot hanteren van het met engobe gevuld penseel ingeoefenen.

Na afloop van de cursus heb je een overzicht op tegels of schaaltjes hoe je de ongebakken scherf met engobe kan versieren.

"EENVOUDig verSIERdT" in De Koploper in Harelbeke!

woensdag 15 oktober 2008

Buren bij Kunstenaars

Buren bij Kunstenaars is een mooi grensoverschrijdend initiatief genomen door de provincie West-Vlaanderen i.s.m. de franse departementen Nord en Pas-de-Calais. Iedereen die graag eens toont waarmee hij bezig is op creatief vlak, mag 3 dagen lang zijn atelier open zetten voor het publiek. Dit jaar is dat op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 oktober.
http://burenbijkunstenaars.west-vlaanderen.be/
Deze interactieve site biedt veel info.
Je kan kiezen waar je wil gaan kijken, wie je wil bezoeken...
http://burenbijkunstenaars.west-vlaanderen.be/zoeken/detail.phtml?idcoll=12617

Sinds De Koploper bestaat hou ik weinig tijd over om zelf nog creatief bezig te zijn. Maar de cursussen rond pottenbakken en juwelen maken, inspireerden me toch om ook mijn ding te doen.

Wie eens wil zien wat ikzelf maak, is welkom op vrijdag tot 19u30, zaterdagnamiddag tussen 14u en 19u en zondag tussen 10u en 18u, gesloten over de middag van 12u tot 14u.

maandag 13 oktober 2008

De Sint.

De drang om als eerste te scoren. Ik denk dat het zoiets is. Je komt nu al op plaatsen waar men de spoken verjaagd heeft, spinnen met hun webben neergehaald en de pompoenen nog enkel in de soep worden gedraaid. Vele winkels zijn slachtoffer van de commerciële gulzigheid die het Amerikaanse Halloween naar onze streken haalde. Het brengt namelijk de komst van de Sint in het gedrang. Die man meert nu al jaren minimaal anderhalf tot twee maanden op voorhand aan en dan is 31 oktober wel heel krap... Ik ben benieuwd of de heilige man lang genoeg overeind zal blijven tot zijn versheiddatum verstrijkt, want ik heb bij die chocoladefiguren zelfs al een kerstmanachtig personage ontdekt. Al is het best mogelijk dat men de afvalligen van de eerste heilige(?) figuur wil verleiden met een toch meer heidens figuur...
Ikzelf ben meestal niet zo goed met planning. Het is niet de eerste keer dat de buurt wat meewarrig lacht als hier een week voor Kerst de verlichting aan de gevel wordt gehangen, om die vervolgens snel naar beneden te halen als de hebbedingetjes voor Sint Valentijn bijna overhandigd mogen worden.

Om dit lang filosofisch moment tot een halt te roepen, zal ik bij deze tot de essentie overgaan, om hier nu niet te laat te komen.

Ik heb iets ontdekt waarmee ongetwijfeld een aantal creatievelingen gelukkig kunnen gemaakt worden (= een ideetje voor de gulle schenkers van cadeautjes aan die creatievelingen).

Shimpo heeft een draaischijfje ontwikkeld als tafelmodel. Goede verhouding prijs/kwaliteit, zeer betaalbaar, want geen kosten voor poten. Bovendien handig op te bergen. Het past waarschijnlijk zelfs net onder de kerstboom als Piet het niet op de ezel gesjouwd krijgt...
Natuurlijk is dat geen wapen om ten strijde te trekken als je een cursus "grote potten draaien voor gevorderden" wil gaan volgen. Shimpo acht het toestel bekwaam om 10 kg klei op te draaien. Ik heb er mijn twijfels bij of bij het centreren van 10 kg de stabiliteit verzekerd is, aangezien het toestel zelf maar 12 kg weegt. Op het Japanse filmpje dat je kan bekijken over dit toestel, zie de link over meer info bij "de winkel", links op deze pagina, kan deze dame toch aardig overweg met een behoorlijke hoeveelheid klei op dit toestel.
Je kan ook enkele duidelijke voordelen opnoemen. Het is een heel degelijk toestel is om kinderen te leren pottenbakken en voor iedereen die eens een vaasje of een tas wil draaien. Het is zeker geen speelgoedversie met zijn 100W motor en een maximale snelheid van 230 tpm.
Het is ook een aangenaam compleet toestel. Je krijgt een mooie spatpan in 1 deel, geen lekken dus en er worden 2 wisselbare bats bij geleverd. Het systeem laat toe ook zelf bats bij te maken of kopen.
Bovendien neemt het erg weinig plaats in.
Je kan het toestel zien bij De Koploper in de toonzaal.
Shimpo geeft 2 jaar garantie op het toestel zelf, uiteraard "bij oordeelkundig gebruik".
Ik weet zeker dat ik mijn pa daarmee had kunnen overhalen toen ik voor de vijfde keer op rij een draaischijf aan de sint vroeg!

zondag 12 oktober 2008

De winkel.

Mijn blog is eigenlijk goed onthaald. Bij deze wil ik iedereen bedanken die er iets over zei, een opmerking maakte, me franse les wou geven, vroeg of ik al wat meer sliep, lachend om "een pakske klei" vroeg...
Ik wil bij deze ook Dirk (Vanhaeren) bedanken voor zijn hulp en aanmoedigingen als ik hier of daar op een probleempje stuitte, hij is ten slotte al een geroutineerd blogger.
En lachend las ik Christiens mail met haar commentaar na mijn "modder-relaas" (zie vorig berichtje)...
Ik weet ondertussen van geen ophouden meer. Er is dus nog meer op komst. Want de winkel, die opsomming van de producten in zo'n lijstje, dat is het toch niet helemaal... Ik wil een aangenaam hanteerbaar document maken, waarbij je veel info krijgt over wat er in de winkel te koop is, wat er nieuw is, info over de kleisoorten, de toestellen... Maar, ik kan dat niet alleen. Dus heb ik hulp gevraagd en die komt eraan. Ik hoop dan ook mijn deuren te openen na de herfstvakantie.
Je kan al even in de ruwbouw rondlopen. Het lijkt nog op een grote lege hal waar hier en daar een verdwaalde display zielig staat te wezen... Er zijn nog geen binnenmuren en als voorsmaakje is het nogal minimalistisch, maar ik heb geen geduld meer, jullie mogen er al eens in:
http://dekoploperklei.blogspot.com/

donderdag 9 oktober 2008

Modderen met Christien Dutoit?

Drie weken zijn we nu bezig met de lessen van Christien Dutoit. Iedere woensdagavond stromen de dames en de ene heer toe, vol enthousiasme om (bij) te leren. Christien heeft ons verteld over haar persoonlijke inspiratiebronnen bij haar skulpturale keramische beelden. Ze moedigt je aan om te kijken en je eigen stijl te ontwikkelen op basis van al die indrukken.
De vakkennis waarmee Christien haar figuren vormt, werkt aanstekelijk. Je ziet de rompjes, dijtjes, armpjes, handjes en voetjes zo uit de klei tot leven komen. Ze rolt klei tot dunne plakjes die ze op haar typische manier in plooitjes vouwt alsof het gewillig textiel was.
Een professionele blik, nog een kneepje hier en een duwtje daar...
Uiteindelijk was het aan de deelnemers om hun ding te doen.
Met veel zorg werden plakken klei gerold. Christien heeft ze gecontroleerd en ingepakt toen ze de juiste stevigheid hadden.
Op tegeltjes mochten ze dan zelf die nieuwe technieken uitproberen.
De volgende week werd er gemeten en gesneden om sokkels te maken.

Stilaan kregen ook de figuren vorm.
De groep is zo gedreven dat ze vergeten om even te pauzeren, iets te drinken en op adem te komen.
De figuren ondergaan keurende blikken...

O ja, en dat "modderen"? Wel, Christien noemt slib om je delen te verlijmen steevast gewoon "modder". Dat doet ze vast omdat het dan even lijkt alsof het kinderspel is... Denk ik.
Benieuwd naar de resultaten? Toch nog wat geduld.
Wordt zeker vervolgd.